spalio 25, 2016

BURIUOTOJŲ APRANGA

2014ambersail_sailing_s 226

Sakoma, nėra blogo oro - yra tik bloga apranga. Ruošiantis kelionei po burėmis visada iš naujo iškyla klausimas - KĄ RENGTIS?

Ką įsidėti į kelionių kuprinę priklauso nuo to, kur ir kiek ilgai ketinate buriuoti - ar tai bus poros valandų pramoginis plaukimas ežere, ar pora fantastiškų dienų Baltijos jūroje, o galbūt savaitė Viduržemio jūroje ar mėnuo Karibuose.

Buriuotojų apranga (panašiai kaip slidininkų ar alpinistų) susideda iš 3 sluoksnių:

  • Apatinis sluoksnis (angl. base layer)
  • Vidurinis sluoksnis (angl. fleece / mid layer / salt jacket)
  • Viršutinis sluoksnis (angl. offshore race smock / survival suit / ocean race jacket)

Slidininkų apranga yra panaši savo dėvėjimo būdu - t.y. sluoksniavimu, tačiau slidininko kostiumas tikrai netiks buriuojant jūroje. Kodėl? Ogi po poros gerų bangų jis permirks kiaurai, nes nėra pritaikytas nepraleisti vandens. Su žvejybos rūbais irgi keblu - jie nelaidūs vandeniui, tačiau dažnai neišleidžia drėgmės ir karščio iš vidaus (nekvėpuoja) ir tokiu atveju būsite kiaurai šlapi ne iš išorės, bet iš vidaus.

Kaip atskirti buriuotojų rūbus? Vienas populiariausių Lietuvoje buriavimo rūbų brandų (populiarus, nes Lietuvoje galima įsigyti tinklinėse sporto prekių parduotuvėse ir išparduotuvėse) yra norvegiškas - Helly Hansen. Patyrę buriuotojai taip pat vertina angliškus – Musto, Gill, itališką – SLAM, rūbų linijas buriuotojams taip pat turi gerai žinomos vokiečių firmos kaip Puma ir Addidas. Toliau minėsiu Helly Hansen, nes teko šiuos rūbus asmeniškai išbandyti ir kartu tai yra prieinamiausia prekė Lietuvoje labai siauroje buriavimo rūbų rinkoje. Jų puslapyje (www.hellyhansen.com) suskirstyti aprangos tipai pagal buriavimo tikslą:

  • kreiserinis (pramoginis) buriavimas (coastal cruising) - tokia apranga skirta dažniausia trumpiems buriuotojų ar turistų pasiplaukiojimams pakrantėmis, kai svarbiausia yra patogumas ir apsauga nuo drėgmės.
  • lenktynių rūbai (inshore racing) - šios kategorijos apranga skirta dažniausia lenktynininkams, ar būriuojantiems su sportiniais laivais, čia svarbiausia kvėpuojanti ir judesių nevaržanti, vandeniui ir saulei atspari apranga, buriuojant tiek šaltose, tiek šiltose jūrose.
  • lenktynių atviroje jūroje rūbai (offshore racing) - apranga pritaikyta ekstremalioms buriavimo sąlygomis, kur vandens plaunamas denis yra kasdienybė, o buriuotojų pagrindinis lūkestis - nesušalti ir neperšlapti kiaurai bei greit išdžiūti.

Kreiserinis buriavimas pakrantėse

Jei žadate leisti į nuotykį laivu kuris labiau panašus į egzotišką kruizą, nei į aktyvų sportą, jums tikrai pakaks apatinio ir vidurinio sluoksnio. Viršutinis sluoksnis bus aktualus, jei yra rizika patekti į lietų, didesnes bangas ar ketinate buriuoti naktį.

Priklausomai nuo oro sąlygų pramoginiam buriavimui užteks:

  1. polo marškinėlių arba marškinėlių ilgomis rankovėmis (jei pasitaikytų vėjuota diena, arba atvirkščiai - apsaugai nuo saulės, tik šiuo atveju reikėtų įsitikinti, kad marškinėliai turi SPF filtrą), vėsesniu oru nepakeičiami apatiniam sluoksniui yra termo rūbai, taip pat puikiai tiks sportinė apranga skirta bėgiojimui.

BZ1apranga1

BZ1apranga1

BZ1apranga1

  1. greitai džiūstantys arba vandeniui atsparūs šortai, vandeniui atsparios kelnės / kombinezonas - plaukiant naktį ar lyjant lietui. Kelionėje Karibuose teko matyti, kaip vienas įgulos narys visą savaitę buriavo su tomis pačiomis maudymosi glaudėmis, tačiau jei tenka švartuotis privačiuose uostuose (marinose) etiketas neleidžia vaikščioti su maudymosi rūbais. Kuo pranašesni specializuoti buriavimo rūbai nuo mėgstamiausių sode nešiojamų šortų? Jie turi specialias apsaugas, paminkštinimus ar dvigubą apsaugą nuo drėgmės, žinoma, šių rūbų privalumus galite pajausite tik po keletos kelionių laivu:

BZ1apranga1

BZ1apranga1

BZ1apranga1

  1. šiltas vėjo nepraleidžiantis megstinis (dažnai vadinamas - flisu) ar liemenė - esant stipresniam vėjui gali būti vidurinis arba virštutinis sluoksnis;

BZ1apranga1

BZ1apranga1

  1. striukė - viršutinis sluoksnis, kurį rengiamės ant marškinėlių, termo rūbų ar storesnio megstinio. Esant prastomis oro sąlygomis, čia tiks vadinamosios mid layer striukės - jos yra su pašiltinimu, atstoja megstinį – flisą, todėl galima rengtis ir tiesiai ant marškinėlių. Šios striukės taip pat atsparios vandeniui. Jei nusimato ilgiau pabūti lietuje ant megstinio (fliso) arba mid layer striukės patogu užsivilkti vadinamąją šturmę (salt jacket) - ji dažnai būna be pašiltinimo, tačiau pasižymi išskirtinėmis vandeniui atspariomis savybėmis, taip pat turi kapišoną.

BZ1apranga1

  1. kiti būtini aksesuarai - patogi, denio netepanti avalynė (daugiau apie ją kalbėsime vėliau), pirštinės (taip pat joms bus atskiras postas), kepurė nuo saulės ar lietaus, akiniai nuo saulės ir žinoma gelbėjimosi liemenė.

BZ1apranga1

BZ1apranga1

BZ1apranga1

Lenktynių pakrantėse apranga (daugiau aktuali patyrusiems buriuotojams)

Ji gali būti panaši į pramoginio būriavimo aprangą, tačiau sąrašą papildyčiau dar keliomis detalėmis:

  1. neperšlampami kombinezonai (kartais būna su guminėmis detalėmis kaklo, rankovių ir kelnių galuose, apsaugančiomis nuo vandens patekimo į rūbų vidų darant judesius):

BZ1apranga1

BZ1apranga1

BZ1apranga1

  1. vandeniui nepralaidžios kuprinės - krepšiai. Lenktynių rėžime plaukiant vandens gali būti daug ir ant denio ir laivo viduje, todėl tokie krepšiai praverčia siekiant išsaugoti vieną iš didesnių prabangų laive - sausus rūbus, taip pat specialūs krepšiai turi dar vieną savybę - greitą priėjimą prie bet kurio gabenamo daikto - tai tampa neįkainojama, kai laivas stipriai supasi, o kajutėje norisi būti kuo trumpiau.

BZ1apranga1

Lenktynių atviroje jūroje apranga

Negalime pasigirti didele aukšto lygio sportininkų gausa, kurie dalyvauja ilgose lenktynėse jūrose ar vandenynuose, tačiau turime lietuvišką sportinę jachtą Ambersail, kuria plaukiant Viduržemio jūroje ar Atlante, sąlygos gali būti ne ką mažiau atšiaurios. Išvardintą septintuką galime papildyti:

  1. šturmės (kuriomis galima pakeisti 6 vietoje esančius kombinezonus) - puikiai apsaugančios nuo ilgalaikių šlapių oro sąlygų;

  1. guminiai batai - nes niekas labiau nesušaldo besigalinėjant su bangomis kaip šlapios kojos (puikiai tinka bet kokie guminiai batai, netepančiu padu, pvz. Crocs firmos, arba specializuotų brandų, kuriančių buriavimo rūbus):

Jei turite daugiau patarimų buriavimo aprangos tema – laukiu komentarų!